Explorant els Oceans amb Roger Figueres de la Fundació Cousteau.

Explorant els Oceans amb Roger Figueres de la Fundació Cousteau.

Fundació Cousteau

Al cor de la defensa i preservació dels oceans i la seva biodiversitat marina, es troba la Fundació Philippe Cousteau, una entitat global amb seu a Espanya. Amb Roger Figueres, representant de l’organització, explorem en una entrevista exclusiva els esforços de l’entitat, el seu compromís amb la recuperació d’imatges d’ecosistemes i la reintroducció d’espècies en perill d’extinció, i la col·laboració educativa amb St. Paul’s School.

 

Quin és el paper de la Fundació Cousteau – “Unió dels Oceans” al món i la seva implicació al nostre país?

La Fundació Philippe Cousteau juga un paper fonamental en la preservació dels oceans i la biodiversitat marina. La recent signatura d’un acord per establir la seu científica mundial a Torroella de Montgrí (Girona) reafirma el seu compromís amb la recuperació d’imatges d’ecosistemes i la reintroducció d’espècies en perill d’extinció són exemples d’això.

Pel que fa a l’educació de les noves generacions del nostre país, la Fundació Cousteau – “Unió dels Oceans” treballa en programes educatius adreçats a estudiants de totes les edats, posant èmfasi en la interconnexió global dels oceans i el seu impacte en la salut planetària, així com les oportunitats laborals sostenibles per al futur. Un treball incansable de conscienciació que, en el cas de St. Paul’s School, desenvolupem a través d’aplicacions pràctiques integrant la biologia marina en el pla d’estudis de manera innovadora com a part de l’educació global dels estudiants.

Fundació Cousteau

Com treballen junts la Fundació Cousteau i St. Paul’s School per al futur? Com és aquesta col·laboració educativa global?

El nostre objectiu principal és establir un precedent sòlid. Busquem la incorporació permanent del programa de biologia marina en els plans d’estudis dels centres educatius, sent St. Paul’s School un referent en aquesta iniciativa. Des de la sensibilització sobre la protecció dels mars fins a la recerca relacionada amb el mar, aquests objectius reflecteixen el nostre compromís conjunt en la creació d’un programa educatiu integral i sostenible.

En col·laboració amb l’equip directiu i la professora i Cap de Departament de ciències Gloria López-Barrena, vam introduir la biologia marina a les aules des de tercer d’ESO fins a segon de batxillerat. El centre busca preparar els estudiants per abordar qüestions globals ètica, i per això el centre va establir una col·laboració amb la Fundació Cousteau dins del pla d’estudis.

Fundació Cousteau

Porteu tres anys treballant en aquest projecte. Quins són els vostres objectius comuns amb St. Paul’s School?

Proposem un enfocament únic, la recerca activa, amb treballs de recerca en què els alumnes trien temes rellevants, inspirant-los a prendre mesures significatives per preservar el nostre entorn marí i facilitant l’accés a coneixements especialitzats i oportunitats pràctiques, com el programa “Work Experience” o els tallers i conferències.

Els nostres objectius amb St. Paul’s School abasten diverses metes ambicioses: fomentar la consciència sobre la importància de preservar els oceans, proporcionar als estudiants una comprensió profunda de les oportunitats professionals vinculades al mar, oferir experiències educatives impactants en temes ambientals mitjançant cursos pràctics d’immersió, neteja de platges i control de l’acidesa de l’aigua, i despertar el seu interès mitjançant xerrades pedagògiques impartides per experts en biologia marina, medi ambient i economia blava sostenible.

Fundació Cousteau

Com podem sensibilitzar les noves generacions sobre la importància de preservar els nostres oceans i biodiversitat?

Destaquem la importància de la sensibilització mitjançant activitats pràctiques tant en família com a l’escola. Des de participar activament en projectes de conservació, com neteges de platges i reforestació costanera, fins a col·laborar en iniciatives locals que permetin als joves involucrar-se directament en la protecció del nostre entorn.

Les excursions a reserves marines, aquaris o centres de conservació també juguen un paper fonamental. Aquestes experiències pràctiques permeten als joves submergir-se en la bellesa i fragilitat dels ecosistemes marins, generant un impacte durador i fomentant l’amor i respecte pels nostres oceans.

Ajudem tots a construir una generació conscient i compromesa amb la preservació dels nostres oceans i la biodiversitat, fonamentals per a l’equilibri del nostre planeta.